Sempre ens quedarà la corbata

Dimarts passat en crònica signada per Mònica Just -la periodista Més del Diari de Tarragona- ens assabentàvem que l’ajuntament s’està plantejant no executar l’opció de compra del banc d’Antoni Gaudí que durant els últims mesos s’ha exposat al Gaudí Centre. Segons sembla l’actual propietari, Francesc Riera, després de la cessió del seu representat petri durant aquesta temporada, voldria cobrar ara un traspàs onerós que s’enfila fins els tres milions i mig d’euros. Una bona picossada. Al sentir la xifra Pellicer devia arrufar el nas. De fet Riera reconeixia a la periodista, de manera molt explícita, que l’alcalde “no va mostrar massa entusiasme”. Com si ho veiés. A la nostra primera autoritat municipal només li faltava això. Tot sembla indicar, doncs, que el fitxatge més mediàtic d’aquests últims anys del patrimoni modernista de la ciutat podria quedar finalment en no res.

El tema del banc és curiós. Va arribar a Reus gràcies a la mediació del mestre d’obres Antoni Sentis, home de provat compromís amb la ciutat. A la mateixa notícia el constructor es mostra decebut pel gir imprevist en les negociacions afirmant que possiblement les coses no s’han fet adequadament. En tot cas és evident  que l’oferta es produeix en el pitjor moment a nivell econòmic. En d’altres èpoques de bonança possiblement el consistori hagués fet el gest o, com a mínim, s’hagués posat a negociar. Però ara sembla impossible atenent el volum de l’operació. Per altra banda també se’ns planteja un dilema. Una peça d’aquestes característiques pot acabar sent un motor pel Gaudí Centre? O valdria més destinar els recursos a seguir treballant en la projecció i millora d’un equipament que s’ha demostrat cabdal per la promoció turística d’aquesta ciutat? Són moltes les preguntes que haurien de respondre els que hi entenen i dominen la matèria.

Però en tot cas la problemàtica que ens ocupa es genera a partir d’una realitat a la que no ens podem abstraure i que motiva el perquè de tot plegat. La ciutat no té cap obra del seu fill il·lustre més internacional. Per això tot el que has de fer al voltant de l’arquitecte ha de ser terriblement imaginatiu per poder vincular-lo a casa nostra i generar aquesta expectació entre el visitant. Sobre aquesta qüestió que ens ocupa fa anys vaig viure una anècdota en motiu de la inauguració, a l’espai museístic del Raval Santa Anna, de l’exposició Gaudí & Reus. Era un dels actes destacats del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte que es va commemorar el 2002 en el marc de l’Any Gaudí. La mostra descobria alguns elements que lligàven el geni amb la nostra realitat. I en una de les vitrines s’hi podia veure la corbata que l’arquitecte portava el dia de la seva mort. Una corbata que –si no m’erro- està en dipòsit al Museu Municipal. L’Enric Tricaz, company de fatigues radiofòniques, fa ver en directe un dels seus aguts comentaris, plens de mordacitat i punyeteria, apuntant que “Barcelona i Reus són les dues grans ciutats de Gaudí (amb permís de Riudoms, és clar). Però una de les coses que les diferencien, parlant de l’arquitecte, és que la primera té la Sagrada Família i la segona la seva corbata.” I això dit amb tota la ironia. En el cas que ens ocupa potser haurem d’acabar pensant el mateix. Especialment si el banc en qüestió acaba sortint per la porta a la recerca d’un “altre club” que pagui el seu traspàs. Si és així haurem d’acabar dient allò de “Sempre ens quedarà la corbata”. Certament qui no es consola és perquè no vol.

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s