L’Ajuntament i la Independència: un debat molt popular

El ple en una imatge del periodista-àrbitre Enrique Canovaca (reusdigital.cat)

El ple en una imatge del periodista-àrbitre Enrique Canovaca (reusdigital.cat)

Els malalts de política municipal ja disposem d’un antídot per curar-nos l’abstinència que ens provoca el fet de no poder assistir als plens de l’Ajuntament. Des de divendres passat la web de la Casa Gran ens ofereix unes píndoles de composició molt saborosa: la retransmissió del Ple de la nostra corporació. He de reconèixer que veure’l em va rejovenir, transportant-me a la meva època de redactor de Ràdio Reus quan me’ls empassava tots, de cap a peus. I també he de reconèixer que, malgrat l’innegable interès de tot el plenari, me’n vaig anar de pet a buscar el tros del debat sobre l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència. Ja ho va dir el Jordi Cervera “Amb les coses importants que s’han aprovat en aquest ple i demà els diaris només parlaran d’aquesta moció”. Queda clar que els de la canallesca som terribles.

L’apassionant debat el vaig trobar a la “Part 7” del Ple, que és un capítol que s’enceta de manera ben curiosa ja que l’alcalde confon un dels punts de l’ordre del dia. I feta la corresponent rectificació, la màxima autoritat municipal reconeix que la culpa de l’embolic és seva o, millor dit, d’una “mosca que tinc per aquí”. En aquest punt dedueixo que el Jordi Cervera, situat a tocar la mesa presidencial, devia fer sobre el particular alguna brometa amb l’Alícia Alegret ja que aquesta, d’immediat, va articular una de les poques rialles que va regalar durant el ple tot dient (es pot llegir perfectament als llavis) que ella no és la mosca en qüestió. Aquest Cervera és terrible.

Però anem al que ens interessa. David Vidal, vestit amb un llampant polar de color blau fermat fins a la gargamella, va llegir la moció abraonat sobre el pupitre. I a partir d’aquí es va generar un intens debat amb els grups d’ARA REUS i del PSC. Precisament la portaveu socialista, Teresa Pallarès, amb el to didàctic que sempre la caracteritza, va justificar la seva negativa a la proposta dient que ells –els del PSC- són “socialistes, catalanistes i federalistes.” És a dir, que d’independentistes res de res. I en aquest punt va deixar anar un dels arguments que fan servir amb més fruïció aquells que no en volen sentir ni parlar d’això de segregar-nos de l’estat espanyol “La crisi econòmica és la que ha de centrar totes les qüestions polítiques.” I avall que fa baixada. I el Vidal, potser tip i cuit d’aquesta cançoneta, es va tensar més que mai afirmant que “L’únic que té les coses clares en qüestió de país en aquest ajuntament és el Partit Popular. Sempre actua en conseqüència. En canvi els altres no tenen res clar”.  I després de recordar que durant la Junta de portaveus prèvia n’havien parlat abastament, va deixar anar una de els frases de la jornada “Quina vergonya que sento en aquests moments!”. Vergonya, és clar, per la manera de fer dels seus rivals polítics. Al sentir-ho, Pallarès i Cervera es van indignar. La socialista va insistir en els seus arguments, elevant el to del seu discurs sinònim d’una evident indisposició per la manera de fer del cupaire. I al Jordi Cervera li va sortir el to paternalista, com aquell pare que renya al fill, tractant de tu al portaveu de la CUP -cosa impròpia d’un ple municipal- i dient-li “David, la independència aquí no la decidirem. I els qui ho han de fer no ho fan. Ja t’ho he dit abans: aquesta moció treu-la avui. Si no tens res “fetén” presenta-la d’aquí un mes.” Això de “fetén” ho vaig trobar sensacional. Al  Vidal se’l veia més tens que en d’altres ocasions. Millor dit, molt més tens. Per un moment em vaig pensar que l’Increïble home normal s’acabaria convertint en l’Increïble Hulk, especialment quan l’alcalde el va cridar a l’ordre per considerar que s’excedia en la durada de les seves intervencions. “Si vol tregui’m la paraula!” va deixar anar el cupaire fart dels advertiments de Pellicer. “Només li estic dient que es doni manya” va replicar l’alcalde. “Doncs no m’apreti!” va acabar etzibant el Vidal. Fantàstic. Al final la votació a mà alçada que, com el mateix debat, va ser enrevessada. El secretari municipal, el Jaume Renyer -independentista recalcitrant- va demanar que es repetís  ja que hi havia una abstenció sense identificar. “És l’Hipòlit!” va deixar anar algú amb aquell to tan familiar que es gasta a l’Ajuntament per referir-se a l’eficient regidor de via pública.

I el resultat de la votació ja el coneixen: 8 vots a favor (CDC i CUP), 13 en contra (PP i PSC) i cinc abstencions (UDC i ARA Reus). Rebutjada la proposta, va arribar l’hora d’explicar el vot aquells que encara no havien badat boca durant el debat previ. La convergent Teresa Gomis va argumentar que “nosaltres aprofitem qualsevol escletxa per plantejar-nos el DRET A DECIDIR per evitar que el país entri en la decadència i la regressió”. UDC va justificar la seva abstenció recordant que en la seva carta fundacional el partit ja defensa el dret a l’autodeterminació però que no podien votar a favor atenent el “full de ruta” d’aquesta associació que impulsa, per cert, l’alcalde de Vic que és d’Unió Democràtica. Embolica que fa fort. Però la millor explicació de vot la va fer l’Alícia Alegret. La millor i la més breu. En va tenir prou en deu segons per afirmar que “Sobren les explicacions i acabo aquí la meva intervenció. Prefereixo parlar de temes de ciutat i no dedicar el temps a un tema que s’ha votat en contra.” Una vegada més es va demostrar que de mosqueta l’Alícia no en té res. Tot el contrari. A l’hora de volar la portaveu popular emergeix, poderosa,  com una gavina immensa sobre un cel ben blau que no s’acaba mai. Ella –com diria el Vidal- sí que té les coses clares.

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s