D’avui per demà a Canal Reus

La primera tertúlia de l'Avui per Demà a Canal Reus

La primera tertúlia de l’Avui per Demà a Canal Reus

Ahir a Canal Reus estaven d’estrena. Van posar de llarg el seu nou magazine informatiu del vespre que cada dia, de dilluns a dijous, servirà per desgranar les notícies de la jornada. És l’Avui per demà, un programa d’anàlisi que recorda formalment el 8aldia de 8TV. Ara bé, a la conducció enlloc d’un homenot com el Cuní hi podem trobar a la locutora de veu portentosa sorgida de la pedrera de Punt 6 Ràdio, la Sílvia Sagalà, que se’n va sortir prou bé, tenint en compte els condicionants d’un primer programa amb tot el que això comporta.

Com no podia ser d’altra manera es va parlar de l’estudi anatomicoforense del General Prim. Va ser a la primera part amb el testimoni del director del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca, Jaume Massó, acompanyat del Comissari de l’Any Prim, Carles Tubella, que donava símptomes d’esgotament després d’aquests dies tan intensos. Se’l veia més cansat que al Prim a la batalla de Castillejos. Em va fer gràcia quan parlaven “del bon estat” del cadàver del General. Sagalà també se’n va donar compte de la contradicció i va precisar “tenint en compte les circumstàncies” que tots hem pogut observar gràcies als nombrosos testimonis visuals que hem tingut del cèlebre estudi.

Això del Prim, com deia, va ser a la segona part del programa, perquè a la primera es van dedicar a parlar de l’estat de la ciutat amb representants de la societat civil. A l’estudi, en viu i en directe, tres presidents que coneixen el pa que s´hi dóna en això de dirigir entitats: el Xavier Filella del Centre de Lectura, l’Andreu Giménez dels Ploms i el Valentín Rodríguez de la FAVR. Sagalà els hi va demanar una valoració del moment actual que travessen a casa seva. Ho feia amb tota la familiaritat del món, fent anar el nom propi dels convidats “Xavier allò, Andreu això, Valentín allò altre…”. Filella va apostar per la necessitat de treballar conjuntament amb l’administració pública per optimitzar recursos. Giménez va ser el més explícit afirmant que “Nosaltres, als Ploms, estem aguantant esperant temps millors”. Aquest “aguantant” li va sortir del cor.  I Rodríguez, a qui se’l va presentar com “apagafocs veïnal”, va reconèixer que hi ha molta feina a fer i que cal generar sinergies en positiu per poder tirar endavant.

Per enriquir la conversa la locutora de veu portentosa va donar pas a una enquesta de carrer. Una colla de ciutadans agafats al vol al mig del Mercadal i que opinaven sobre la ciutat. La veritat, la majoria de testimonis no van ser gaire encoratjadors. En aquests casos, i amb la que està caient, la gent és molt visceral i això explica la contundència d’algunes respostes. “Falta una mica d’ambientillo en aquesta ciutat” va deixar anar una joveneta. “A l’Ajuntament hi ha molt de caos a nivell polític i els ciutadans estem pagant el pato” va comentar una de les “gitanes” que cargola i descargola amb molta gràcia les cintes per festa major. “La ciutat està molt bruta” va apuntar una d’aquestes senyores de Reus de tota la vida. “Reus està muerto, no hay gente en los bares” afirmava un senyor amb gorra que es queixava del efectes de la crisi. “Amb tanta retallada, a veure quan l’alcalde i els regidor es retallen els sous!” va sentenciar un ciutadà a qui se’l notava un pèl alterat. Per sort al final de l’enquesta va sortir el senyor Guaita, històric oient de Ràdio Reus, que va pregar per un canvi de cicle “ja que la joventut ho té molt malament”. De nou a l’estudi, la Sagalà va demanar l’opinió als seus tertulians. I va deixar anar una frase memorable: “S’hi han fixat? cap dels enquestats s’ha referit a Innova, a Metrovacesa o a l’Hospital”. És el que hem dit sempre. La gent al final li preocupen d’altres coses més domèstiques i no tots aquests impactes que potser monopolitzen en excés l’atenció dels mitjans de comunicació. “Els grans projectes són per la posteritat, i al ciutadà el que realment li importa és el dia a dia” va precisar amb encert el Xavier Filella explicant aquesta reacció ciutadana.

A la recta final la locutora de veu portentosa va demanar als convidats que es mullessin, aportant la seva valoració sobre l’estat de la ciutat. “Reus està en stand by. Estem a l’espera. No sé ben bé de què, però estem a l’espera” va resumir Rodríguez. Filella va insistir en la necessitat de mantenir el model de ciutat que ens ha caracteritzat durant anys a Reus “recuperant els valors de les persones amb una idea de servei públic (…) Estem ben posicionats i si no ens atabalem ens en podem sortir”. I Giménez va apostar pel discurs més romàntic demanant de recuperar “el Reus, París i Londres. Hem de ser capdavanters en totes les coses”. I així es va acabar la tertúlia condicionada pel poc temps d’emissió. De fet van anar tant de bòlit entre això i el Prim que el d’esports –l’Arnau Borràs- es va quedar sense poder intervenir. Són petits detalls que s’aniran ajustant d’avui per demà, com molt bé saben fer a Canal Reus TV.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s