L’assassí de Prim

El Món de Reus. L'assassí de Prim

L’homenatge a Prim (Adrià Sánchez. Delcamp.cat)

Ahir un bocí del Món de Reus se’n va anar a Madrid per viure en directe l’homenatge al General Prim en motiu de 142è aniversari del cèlebre atemptat a la calle del Turco. Un bocí selecte i escollit d’on sobresortia l’amplíssima representació de la canallesca local que es va encarregar de no perdre detall de l’acte per poder transmetre al poble les emocions viscudes.

“Madrid recorda el Prim provincià” titulava el delcamp.cat en crònica d’un Guillem Ramos-Salvat excitadíssim en veure a uns senyors amb barretina, faixa i espardenyes amb l’escopeta a la mà desfilant per la capital de l’estat. Però el que realment va alterar a la Bèstia va ser el discurs de l’alcaldessa de Madrid, la popular Anna Botella, que va aprofitar l’ocasió per portar “l’aigua al seu molí (…) En un discurs intens però velat, la dona de José Maria Aznar no ha parat de recalcar la necessitat «d’anar junts» i «seriosament» per afrontar els nous reptes de l’Estat. Sense referir-s’hi explícitament, doncs, Botella s’ha endinsat en el tema de moda: el debat nacional català.” Al reusdigital.cat el periodista-àrbitre, l’Enrique Canovaca, ressaltava les declaracions de les autoritats polítiques i militars que coincidien en apuntar “el caràcter conciliador de Prim respecte a Espanya, el seu anhel per tenir una Catalunya integrada però diferenciada i amb drets”. Canovaca subratllava la intervenció del president del Congrés, Jesús Posadas, definint a un Prim que “uneix Reus i Madrid, que treballa per una reconciliació ara que es qüestiona l’encaix de Catalunya amb Espanya. Segons Posadas, el general seria el bon català”. Una opinió que, de ben segur, no comparteixen els de la CUP que ahir emetien un duríssim comunicat contra la presència de membres de l’equip de govern a l’acte de Madrid. Ho recollia el Reus Directe on els cupaires titllaven l’estètica de l’homenatge “d’espanyolisme ranci i caspós”. Finalment a la NW Revista de Reus el periodista de llarg recorregut, el Joan Carrión, recordava, en contraposició als discursos dels representants del partit Popular, les intervencions “del seu biògraf Emilio de Diego i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, destacant “la seva defensa de Catalunya i la seva insistència en reclamar -en el seu temps- un altre tracte per part del govern de Madrid”.

Però on van xalar de debò amb l’homenatge madrileny va ser a Ràdio Reus. El locutor-artista, el Jordi Cartanyà, va desplegar tot el seu repertori de malabarista de les ones oferint-nos una classe magistral de ràdio, fent un exhaustiu reportatge sobre l’acte, tocant tots els àmbits que ara mateix capitalitzen la figura del general. Amb ritme marcial, amb una marxa militar marcant el pas, Cartanyà va connectar amb l’enviat especial a Madrid, el Marc Càmara, que va considerar que l’acte tenia “un cert component castís, fa olor a antic per entendre’ns. El discurs és molt modern però tot plegat es vesteix d’aquesta antiguitat”. A l’altra costat de la balança Cámara destacava el rèdit que la ciutat en podia treure de tot plegat. “Fa molt de goig veure que Reus és un tema de debat a Madrid (…) Les personalitats locals han tingut veu i vot i la ciutat segurament de tot això en pot sortir beneficiada a nivell de màrqueting”. Finalment al Diari de Tarragona (on en portada aquest divendres titulen “Prim une a Catalunya y Madrid”) Francesc Gras es recreava amb el sofà on havien estès al General malferit i també amb una foto del regidor Sorio al costat de l’historiador Ian Gibson. La semblança física d’ambdós és considerable. Així juntets semblen germans i tot.

Però enmig d’aquest desplegament informatiu faltava la cirereta del pastís. A mitja tarda el director científic de la Comisión Prim, el criminòleg i periodista Francisco Pérez-Abellán, ens sorprenia amb un nou article a Libertad Digital sobre el cèlebre atemptat. Si fa dies apuntava al possible estrangulament del General malferit, en l’article d’ahir s’atrevia a donar el nom de l’hipotètic botxí, el militar Carlos de Ballesteros. “Éste teniente del ejército español formava parte del cuerpo de guardia que custodiava la residencia del General y tenia fácil acceso a la dependencia donde Prim se recuperava de las heridas”. Les investigacions de Pérez-Abellán apunten que De Ballesteros formava part del cercle de col·laboradors del Duque de Montpensier “cuñado de la destronada Isabel II y relegado al ostracismo a favor de Amadeo I de Saboya, apuesta personal de Prim para regenerar la monarquia tres su cèlebre juramento de los tre jamases”. Aquesta connexió seria la clau per deduir que el militar “infiltrado en el cuerpo de escoltas de Prim, aprovechando un momento de descuido remató al General en su lecho de muerte ejecutando el malévolo plan urdido por Montpensier”. El nom de Ballesteros surt al sumari del cas que Pérez-Abellán ha rellegit minuciosament. “Su declaración resultó inconnexa e incongruente, despertando las sospechas de los jueces. Però la falta de pruebas materiales evitó que fuera procesado por el magnicidico.” L’article també inclou una breu ressenya d’aquest militar fins ara desconegut. I aquí rau la sorpresa majúscula d’aquesta hipòtesi. “Ballesteros nació en Tarragona, en el seno de una família de militares de rancio abolengo de la armada española destinados al acuertalamiento de la Ciudad Imperial.” Per tot plegat Pérez-Abellán considera que la revelació “supone otra vuelta de tuerca en el histórico enfrentamiento entre Reus y Tarragona”. Embolica que fa fort. Després d’això em sembla que ja no cal dir res més. Demà serà un altre dia.

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s