No n’aprendran mai

L'estelada a la Puigcerver  (Reusdiari.cat)

L’estelada a la Puigcerver (Reusdiari.cat)

Com molt bé sap l’amable lector, aquest és un bloc que intenta mirar-se l’actualitat de la nostra ciutat des d’una òptica desapassionada, amb un punt d’ironia i procurant no posar-se pedres al fetge a l’hora de valorar les notícies del Món de Reus. Ja tenim prou maldecaps com per posar-nos transcendents amb el què passa al nostre voltant on tot –o gairebé- es pot relativitzar.

Però avui, dissortadament, no puc fer aquest exercici perquè la notícia que vull comentar m’ha provocat un especial malestar. Ahir llegia que la Junta local de Noves Generacions de Reus ha demanat la retirada d’una estelada que està penjada al balcó principal de la façana de l’Escola Puigcerver. Una escola que no fa gaires dies ja va ser notícia, dissortadament, al patir unes pintades d’un grup feixista on s’hi podia llegir “Muerte al separatismo”. Tot plegat molt edificant. Però tornant al comunicat en qüestió, els joves populars consideren que està «completament fora de lloc que un centre educatiu que rep una subvenció de l’administració pública permeti que onegi a les seves dependències l’estelada independentista». A més, han afegit que «és una manca de respecte per a les famílies» i han titllat la iniciativa al centre educatiu «d’ús polític i d’adoctrinament independentista».

Més enllà del fet puntual de l’estelada, hauria estat bé que els joves del PP –que demostren un desconeixement profund de la realitat de la Puigcerver vinculada a la ciutat que l’ha vist néixer i créixer- haguessin analitzat la història d’un centre educatiu  que en l’article primer del seu ideari, on estableix les seves bases ideològiques, manifesta obertament que és una escola catalana on la cultura, la història, la llengua i els costums que es traspassen són els de Catalunya. Per tant no ha de sorprendre que l’escola tingui una especial sensibilitat per un tema com el del sobiranisme, omnipresent al país en un moment de tanta transcendència històrica com el que estem vivint. I per això no ha de sorprendre que la seva comunitat educativa -ens agradi o no- hagi considerat adequat penjar la bandera. Una decisió que cal respectar perquè forma part de l’autonomia de centre, intrínseca a la realitat d’aquesta i de totes les escoles en un Estat democràtic.

Però el que més sulfura del comunicat de les Noves Generacions és la crida a “tots els pares de l’alumnat que no hi estiguin d’acord a què es faci apologia de l’independentisme, hi traslladin una queixa formal.” I ja hi som, ja hi tornem a ser amb aquesta voluntat malaltissa que demostren alguns a l’hora d’aprofitar les escoles per generar conflicte. Què volen? Que una o dues famílies -si és que hi són- denunciïn aquest fet i provoquin que el nom de la Puigcerver comenci a ser trinxat per alguns mitjans sensacionalistes abonats a la crítica despiatada contra el fet català? Els partits polítics han d’actuar amb responsabilitat en els seus plantejaments i no generar desacords artificials en un àmbit tan sensible com el de l’educació. El cas de la Puigcerver és paradigmàtic: no hi ha cap queixa al respecte i és una formació política la que atia el foc del conflicte. N’hi ha que no n’aprendran mai.

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s