Gort, amb G de Genial

"L'Espectador" de Josep Maria Gort

“L’Espectador” de Josep Maria Gort

A Reus podem presumir de tenir conciutadans que ens han ajudat a fer més distreta la nostra existència. És el cas, per exemple, dels Gort. Diverses generacions d’aquesta mateixa família han fet  del nostre Món un àmbit més plàcid, culte i especialment divertit. Una manera de ser i d’actuar, sempre sensible amb la ciutat que els acull, que ha passat de pares a fills. O potser caldria dir d’avis a pares i a fills, perquè ja són diverses les generacions de Gort que han il·luminat l’horitzó del Món de Reus amb la seva agraïda manera de fer.

I com a mostra, un botó. Anem pel pintor, Josep Maria Gort, que ha tancat un 2014 esplèndid a la seva ciutat. Després de regalar-nos un dels millors cartells de festa major que es recorden, dilluns passat presentava la seva última obra a l’emblemàtica sala Fortuny del Centre de Lectura. Es tracta d’un oli sobre tela de 163 x 130 centímetres, titulat “L’Espectador” i en el qual hi ha treballat durant els dos últims anys. El pintor hi ha reproduït el seu univers, amb el retrat minuciós i acuradíssim d’una multitud de personatges que configuren el seu món particular. N’hi ha de reusencs i de fora vila: des de la cuinera Mariona Quadrada, el comunicador Miquel Calzada o l’historiador Pere Anguera, fins el regidor Quimet Sorio o al ratolí Mickey per citar dos personatges de dibuixos animats (això dit pel somriure permanent que sempre gasten ambdós i que sembla, talment, dibuixat).

“Qui contempli aquesta obra ha de sentir-se al bell mig d’un escenari, observat per les mirades de la il·lustre concurrència que omple aquest singular teatre” escriu Gort en la presentació de l’obra, destacant que “part dels personatges no són ningú en concret; altres, sí. Els inconcrets alguns, retrats surrealistes- expressen, segons els casos, conceptes com la intel·ligència, l’estupidesa, o el bé i el mal. Hi trobem representades les més variades manifestacions de la condició humana. Els rostres reconeixibles són els de persones amb qui, d’alguna manera, m’hi uneix algun vincle. També, però, part d’aquests representen símbols conceptuals, idees, corrents filosòfics, artístics o de pensament: des d’autors que m’han captivat i compositors que m’han lligat a la transcendència, fins a pintors que m’han inspirat i que han exercit en mi el seu mestratge”. En definitiva, una obra com n’hi ha poques i que gairebé és d’obligada observació per tot aquell integrant del Món de Reus.

I del Josep Maria Gort pintor, al seu pare, el Savi Gort. Ahir vam reviure l’encesa de l’Speteck, la iniciativa que –com molt bé explica el seu nét, Gerard Gort, al Reusdigital– va impulsar l’any 1957 amb el seus amics de la GAMBA, l’acrònim de Gort, Anglès, Martí, Botet i Associats, amb l’ajut tècnic de Manol Solís, de la pirotècnia Espinós. Es va llençar per primera vegada el 1957 al Cabo Ploms. Anys després la missió especial va caure en desgràcia, fins que el 2008 la van recuperar els inquiets integrants del Ball de Diables convertint el Mercadal en la plataforma de llançament.

Un acte del que em vaig ser protagonista gràcies a la generosa decisió els Diables de nomenar-me Savi d’Honor. L’encesa novament va fer figa, tot i que un servidor hi va posar totes les energies servint-me dels Baiges petits que em van ajudar en aquesta titànica empresa.

En qualsevol cas la iniciativa va ser molt reeixida gràcies al bon fer i al bon humor que gasten la gent dels Diables, i que recupera l’essència dels primigenis impulsors. Per això un servidor es va sentir molt honorat amb aquest nomenament de Savi d’Honor.  I a l’encendre la metxa del coet vaig pensar que després d’aquest enorme privilegi, a partir d’ara qualsevol altra distinció em semblarà accessòria, supèrflua. Per un personatge com jo, que fa de l’humor i de l’amor la seva raó de ser, que et nomenin amb aquest càrrec és el súmmum. Especialment per aquells que seguim seduïts per l’ombra creativa dels Gort, ja sigui de l’avi, dels fills o dels néts en qualsevol dels seus amplis registres creatius. Serà que Gort s’escriu amb G de Genial.

El clatell d'un servidor després d'encendre l'Speteck (Gerard Gort/Reusdigital)

El clatell d’un servidor després d’encendre l’Speteck (Gerard Gort/Reusdigital)

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s