La Reus Jove s’ha fet gran

Reus Jove

Recordo com si fos ara el dia que a Ràdio Reus, amb l’Enric Tricaz a l’estudi i el Joan Ramon Mestre amb la unitat mòbil, vaig entrevistar a un joveníssim Eduard Sendra per comentar l’estrena imminent d’una nova cobla que el 22 de novembre de 1997 havia de fer el seu concert de presentació al teatre de l’escola La Salle.

Sorgit de la pedrera inesgotable del Pare Manyanet, Sendra era el portaveu d’un grup d’inquiets intèrprets que volien emprendre el vol amb una aventura apassionant, la de crear una cobla quilòmetre zero i amb una denominació que ja era una autèntica declaració de principis: la Reus Jove. De Reus, perquè ho porten al cor. I Jove perquè tots els seus integrants eren joveníssims i d’aquesta manera també es diferenciaven de la històrica Cobla Reus.

Un servidor va comprovar amb satisfacció l’enorme entusiasme que transmetia aquell novell contrabaixista davant de la imminent presentació que, en el seu cas, tenia un altre element emocionalment destacable com era l’estrena d’una sardana seva, dedicada a la nova formació. Un repte majúscul en tots sentits.

Diumenge em van venir a la memòria aquestes pàgines viscudes a l’escalf dels sempre càlids micròfons de l’emissora degana. Va ser durant el concert d’aniversari de la Cobla que es va realitzar al Bartrina. Havien passat divuit anys -divuit!- d’aquella presentació a La Salle. I n’estic segur que ni els més optimismes haurien imaginat mai l’extraordinari recorregut que la Reus Jove ha realitzat durant tot aquest temps.

El concert de diumenge va ser una bona mostra d’aquesta evolució de la cobla, capaç de buscar nous reptes per enriquir el seu magnífic repertori. Després d’aquests 18 anys, i amb més de 1.500 actuacions a les esquenes, la cobla s’ha convertit en una de les millors de Catalunya. Un privilegi que fins ara semblava reservat a formacions de Barcelona i Girona i que serveix per demostrar el magnífic nivell dels intèrprets d’aquestes terres. Gent com el mateix Eduard Sendra, la Natàlia Segura o el Joan Ballart que encara són a la Reus Jove des del primer dia. O la resta de companys de viatge –més d’una trentena- que s’han vinculat a la formació en diverses etapes per contribuir a posicionar-la en primera línia.

Queda clar, per tant, que la Reus Jove s’ha fet gran. Però no parlo únicament de l’edat física dels seus integrants –cosa lògica atenent l’inexorable pas del temps- sinó al nivell de la cobla. Gran en tots sentits. Una realitat que ens ha de fer sentir orgullosos de tenir una formació que escampa el nom de Reus arreu del món amb uns paràmetres de qualitat musical altíssims. Només queda desitjar que per molts anys puguin mantenir aquest nivell  tan elevat per a satisfacció dels qui estimem la Sardana i la ciutat.

 

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s