El Vermut Xola

etiqueta-xola-petita

Qui era el Xola?

A meitat del segle XX a la ciutat de Reus el Joan Besora, conegut popularment com Xola, va ser un personatge popularíssim. Dedicat professionalment a  la logística en el sector de la fruita seca, destacava per la seva enorme potència física. L’onomatòleg Ramon Amigó va incloure el seu renom en un llibre de referència, els Materials per a l’estudi dels noms de lloc i de persona i renoms del terme de Reus editada per l’Associació d’Estudis Reusencs. La definició del Xola era molt il·lustrativa:  “Tenia una força descomunal: amb un sac d’avellanes al coll havia donat un tomb de ravals. Com si res”.

Amigó recordava la gesta que Besora va protagonitzat l’any 1955. El seu nom va transcendir arreu de la ciutat després de guanyar una aposta curiosa: va donar el Tomb de Ravals amb un sac d’avellanes de 58 quilos a l’esquena que li va servir per quedar-se en propietat el contingut del sac.  Per això encara avui el seu renom serveix per identificar el principal trofeu de la combinada del sac d’avellanes que es celebra cada estiu a la Fira de Sant Jaume de Reus, al Firagost de Valls i a la Fira de Sant Jaume de Riudoms. En la juguesca hi va tenir molt a veure l’activista i escriptor Josep Maria Gort, capdavanter dels anomenats Savis del Campanaret, que sempre tenien ocurrències genials per donar color a una ciutat que estimaven amb bogeria.

El 2016 Vermuts Miró ha decidit donar el seu nom a un nova varietat de vermut formulada amb avellana. Una iniciativa que s’ha presentat el dia 11 de juny coincidint amb la Vermutada Popular organitzada per la mateixa empresa i els Amics del Vermut, i amb la col·laboració de la Cambra de Comerç i Reus Promoció que també donen suport a la iniciativa d’aquest vermut que en el dia de la seva presentació s’ha venut amb finalitats solidàries.

L’etiqueta de l’ampolla s’inspira en una altra de les fites del Xola: un any després de la gesta del sac d’avellanes, l’empresa Ciclos Catalunya el va reptar a fer el mateix recorregut pel Tomb de Ravals amb una moto a les espatlles, concretament una ISO que pesava –només- 110 quilos. El Xola, l’home de la força descomunal, també ho va aconseguir.

Xola bona

Llegiu aquí l’article del Miquel Bonet al Reus Diari sobre la recuperació de la memòria del Xola

Prospecte Xola

¿Quién era el Xola?

A mitad del siglo XX en la ciudad de Reus Joan Besora, conocido popularmente como Xola, fue un personaje popularísimo. Dedicado profesionalmente a la logística en el sector de los frutos secos, destacaba por su enorme potencia física. El onomatólogo Ramon Amigó incluyó su alias en un libro de referencia, los Materials per a l’estudi dels noms de lloc i de persona i renoms del terme de Reus editada por la Associació de Estudis Reusencs con una definición muy ilustrativa: “Tenía una fuerza descomunal: con un saco de avellanas en el cuello había dado la vuelta a los arrabales de la ciudad. Como si nada.”

Amigó recordaba la heroicidad que Besora protagonizó en 1955. Su nombre trascendió a toda la ciudad después de ganar una apuesta curiosa: dio la vuelta a los arrabales con un saco de avellanas de 58 kilos en la espalda que le sirvió para quedarse en propiedad el saco en cuestión. Por eso todavía hoy su alias sirve para identificar el trofeo de la combinada del saco de avellanas que se celebra en la Feria de Sant Jaume de Reus, al Firagost de Valls y en la Feria de Sant Llorenç de Riudoms. En la apuesta tuvo mucho que ver la activista y escritor Josep Maria Gort, líder de los llamados Savis del Campanaret, que siempre tenían ocurrencias geniales para dar color a una ciudad que estimaban con locura.

Éste año Vermuts Miró ha decidido dar su nombre a una nueva variedad de vermut formulada con avellana. Una iniciativa que se ha presentado el día 11 de junio coincidiendo con la Vermutada Popular organizada por la misma empresa y los Amics del Vermut, y con la colaboración de la Cámara de Comercio de Reus y Reus Promoció que también apoyan la iniciativa de este vermut que en el día de su presentación se ha vendido con fines solidarios.

La etiqueta de la botella se inspira en otra de las hazañas del Xola: un año después de la gesta del saco de avellanas, la empresa Ciclos Cataluña le retó a hacer el mismo recorrido por los arrabales con una moto en los hombros, concretamente una ISO que pesaba -sólo- 110 kilos. El Xola, el hombre de la fuerza descomunal, también lo consiguió.

Vermuts Miró

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s