L’heretgia xocolatera

Mulassa Tarragona

La Mulassa de la discòrdia (Circ de Tarragona)

Sóc patidor de mena. No hi puc fer més. Sóc així i no canviaré mai. De fet aquesta angoixa crònica s’accentua en situacions on la gent que estimo o aprecio s’ho està passant malament.  Sense anar més lluny aquest cap de setmana he viscut un d’aquests inquietants episodis de desassossec. Tot va començar divendres al repassar els sempre interessantíssims apunts d’actualitat que ens descobreix Ràdio Reus. Enmig de notícies menors i absolutament intranscendents com l’afer BCN World, vaig ensopegar amb una crònica d’urgència realment impactant signada pel locutor-actor, el Marc Cámara. El titular ja era espetegador: “Polèmica a Tarragona perquè un forner de Reus ha fet la Mulassa de xocolata”. El cor em va fer un salt. D’immediat vaig recordar que el dia abans el Ramon de la Fuente del Forn Huguet -el Rei Mides que tot el que toca ho converteix en xocolata- havia presentat la seva nova creació: la mulassa de Tarragona feta amb aquesta dolça evolució del cacau. No acabava d’entendre res. El bon jan del Ramon havia posat el seu enorme talent a disposició de la gent de la Imperial per obsequiar-los amb una inspiradíssima figura d’un dels elements més estimats del seu seguici festiu. Quin podia ser el problema?

Per sortir de dubtes vaig escoltar la notícia en la veu del Marc Càmara, que havia fet un recull de piulades al twitter realment sagnants:(el Ramon de la Fuente) És un oportunista! Des d’aquí tot el recolzament als pastissers artesans de Tarragona”; “Això es vergonyós. A més a Tarragona som 7 pastisseries artesanes de lo milloret que hi ha aquí!”; “Sembla conya que ho faci un pastisser de Reus. És una falta de respecte als pastissers de Tarragona”. Déu n’hi do. Vaig arribar témer per la integritat del pobre Ramon. Davant de tanta ràbia continguda, me’l vaig imaginar a l’arena de l’amfiteatre, envoltat de lleons afamats disposats a clavar-li queixalada per la seva heretgia xocolatera mentre el públic clamava justícia abraonant-se sobre el pobre pastisser.

La imatge era esgarrifosa. I vaig decidir continuar llegint la notícia per si trobava algun consol. El Cámara recollia el testimoni de la gent de la Colla de la Mulassa que havien fet l’encàrrec. La seva presidenta, Ingrid Martínez, assegurava que quan el Ramón ens va ensenyar la proposta de figura ens va enamorar, era justament el que feia anys que perseguíem. Però els pastissers de Tarragona aparcaven la dolçor per respondre amb amargor davant d’aquest desafiament. Des de la pastisseria Sanromà apuntaven que sembla que et prenguin el pa del cistell. I el pobre Ramon, mentrestant, va i demana disculpes per si he ofès a algú. Només he ofert un producte que no s’estava fent a Tarragona. Com diria un flegmàtic regidor reusenc, tot això només es podria qualificar d’ “Aspactaculà”.

Però la notícia del Càmara ens descobria, a la fi, una altra reacció de la Pastisseria Sanromà de Tarragona que és del tot reveladora: “Admeten que un producte (la mulassa de xocolata) específic d’aquestes característiques potser no té la sortida comercial que caldria esperar i consideren que se’n vendran pocs exemplars i és molta feina. Caram . O sigui que els de Tarragona treuen el Cristo Gros per posar en evidència al col·lega reusenc i resulta que al final ells haurien fet la figura de xocolata perquè es ven poc i és molta feina. I el Ramon de la Fuente, després de perdre temps i diners per fer un homenatge a la Mulassa de Tarragona, s’ha de sentir dir tot això? Em sembla que no cal afegir gaire cosa més. Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s