Pa de Pagès, Vermut i Miss Veneçuela

Miss Venezuela, prescriptora dels bombons Toronto amb avellana de Reus

Miss Venezuela, prescriptora dels bombons Toronto amb avellana de Reus

A casa ahir vam fer l’onada al veure que el nostre equip es classificava per la gran final. No parlo pas de futbol ni de champions ni de res semblant,  no fotem. Parlo d’una cosa molt més important i transcendent, de l’equip més aPAssionat del Món de Reus, el del Forn Sistaré, que va aconseguir classificar-se per la finalíssima del Pa de Pagès Català. Una victòria que, això sí, vam viure amb un punt d’amargor perquè dos grans fleques de la ciutat es van quedar a les portes de classificar-se: Forn de Pa Batet i Pastisseria Caelles. Per ells, també, el nostre reconeixement per la feina ben feta.

La gran final es disputarà el dissabte 11 de juny a Reus, concretament al Teatre Bartrina. Un escenari on, de ben segur, els germans Pàmies del Forn Sistaré en faran alguna de grossa. Si els somriu la victòria –cosa que esperem amb candeletes- n’estic convençut que sent tant de Reus en lloc d’obrir l’ampolla de cava celebraran la victòria amb un raig d’autèntic vermut de casa nostra.

Un vermut que omple les terrasses dels bars de la ciutat. Ahir ho vaig comprovar tombant pel Centre Comercial del Pallol on tots els establiments intenten seduir-te amb una oferta temptadora vinculada al beuratge més genuí. És el cas del Sora Sushi que després d’endur-se un dels premis grossos de la Ganxet Pintxo, ara volen impressionar-nos amb la degustació més gran de la ciutat: patates, olives i –atenció!- mig litre de Vermut. I tot a un preu molt competitiu. En podríen dir el “Fot-li que és de Reus“. Queda clar el perquè.

En tot cas aquesta és l’enèsima demostració de l’esclat del vermut, un autèntic fenomen de masses impensable fa només tres o quatre anys. La passió que genera és tan gran, que els fabricants s’esmercen en crear noves sensacions. En tenim una bona mostra amb els amics de Miró i el seu Rojo Fusión amb gust d’arbequina formulat pel cuiner Paco Pérez. Però n’hi ha que en volen més. Ahir mateix un reconegut gemmòleg de la ciutat, que cada dia compleix religiosament amb la litúrgia de fer el vermut al migdia, em comentava que seria interessant crear un d’aquests aperitius tan nostrats amb regust d’avellana. Ho vaig trobar molt encertat. I d’immediat, per una curiosa associació d’idees, vaig pensar en un bombonet que es fa a Veneçuela. Me’n va parlar fa mesos l’escriptora Lena Paüls. Es diu Toronto  i és una avellana recoberta de xocolata. Una avellana de Reus, naturalment. Diuen que Miss Veneçuela és una gran prescriptora d’aquesta llepolia. Veient-la a la foto que encapçala l’article queda clar que li prova el consum de tanta dolçor.

Amb tot això, i per anar acabant, penso que un dia d’aquests podríem lligar-ho tot: per un costat, fer pa de pagès amb aroma de vermut i, per l’altre, inventar el vermut amb regust avellana i el Toronto amb perla de vermut. Coneixent als de cal Sistaré i als de Vermut Miró ves que no s’hi posin avui mateix. N’hi ha que sempre estan a punt.

El Xavi Pàmies de Cal Sistaré amb els seus rivals a la gran final del Pa de Pagès català

El Xavi Pàmies de Cal Sistaré amb els seus rivals a la gran final del Pa de Pagès català

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Pa de Pagès, Vermut i Miss Veneçuela

  1. Sifro ha dit:

    No vagis tan lluny. A Osca, la meva ciutat, es molt famós el “Pastel Ruso” de la Pastisseria Ascaso, que entre la seva llista d’ingredients, té a bé senyalar la procedencia d’un dels básics i insustituible, base del seu éxit; l’avellana de REUS 🙂

    Pastelería Ascaso: Pastel “Ruso”.
    Ingredientes: azúcar, clara de huevo, almendra, avellana de Reus, mantequilla, huevo pasteurizado, mousse de praliné. Sin conservantes ni colorantes. Sin gluten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s