El Món de Reus es prepara per viure un dels moments culminants de la seva historia recent. I no parlo pas de la flamant Capitalitat Cultural ni de l’ascens del Reus Deportiu a segona A. Em refereixo a una cosa molt més important que convertirà la ciutat en el centre de totes les mirades: demà dissabte el Teatre Bartrina acollirà la finalíssima, la champions, el campionat del món del millor Pa de Pagès català amb IGP.
A partir de les sis de la tarda la bombonera del Bartrina serà l’escenari de l’enfrontament titànic dels cinc forners que han arribat a la final. Són el Jordi Morera de L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, l’Andreu Bertran del Forn Mistral de Barcelona, el Francesc Massana del Forn de Pa Massana de Cornellà de Llobregat i el Manel Llaràs del Forn i Pastisseria Llaràs de Lleida. I he deixat pel final el representant local, el Xola dels forners reusencs atenent la seva força i la seva energia descomunal, el Xavier Pàmies del Forn Sistaré. Un home que és com el julivert: està en totes les salses ciutadanes.
La finalíssima està oberta al públic en general. Ela assistents podran gaudir del virtuosisme dels millors forners de Catalunya a l’hora d’elaborar un pa de pagès d’excepció i, a més, tindran l’opció d’endur-se el seu pes en pa en un sorteig que farà furor.
La cita, per tant, convertirà la ciutat en la capital del Pa de Pagès d’aquest país tan petit i tan panarra a l’hora. Potser per això més d’un ja es confon al mirar la bandera de la ciutat: diuen que la rosa ha estat substituïda per un pa de pagès. Si fos així, el pa en qüestió seria del Forn Sistaré. Això segur.