Visca els Amenós!

Foto de família amb alguns dels guardonats als Premis Amenós als que + Enganxen 2017. Imatges gentilesa del gran Bartolomé Pluma.

Se’m fa molt difícil descriure el que ahir es va viure al Bravium Teatre en el lliurament de la sisena edició dels Premis Amenós als que més Enganxen. I se’m fa difícil perquè, com diria el flegmàtic regidor, va ser #Aspactaculà. Gràcies al Bravium, al Sergi Herrera de l’Estudi Ovni, a l’imprescindible Xavier Pàmies del Forn Sistaré, a l’home orquestra Albert Galcerà, al mític Ariel Santamaría, als lliuradors que van col·laborar de manera entusiasta a l’hora de lliurar els Premis, a tots els guardonats per la feina que realitzen en benefici de la ciutat. I, naturalment, GRÀCIES –així, en majúscules- als lectors d’aquest blog. Amb aquesta comunió de voluntats i desitjos, gairebé sense voler hem convertit els Amenós en una cita ineludible del Món de Reus. I el mèrit és de tots. Ens retrobarem l’any vinent per viure la setena edició dels Enganxen.  Això segur. Visca Reus!

(Al final de l’article, després de les fotos, hi trobareu la relació de guardonats)

 

RELACIÓ DE GUARDONATS ALS AMENÓS 2017

Siscu Marca. Arxiver del Bravium Teatre

Actor amb llarga trajectòria a Bravium Teatre. Entre d’altres interpretacions, va destacar en el paper de Doña Inés al cèlebre Don Quan Tanorio que protagonitzava el Jaume Amenós. Actualment Marca continua vinculat amb el Btravium Teatre on ha desenvolupat una ingent activitat actualitzant i mantenint l’arxiu de l’entitat.

Joan Ciurana. Premi Mestre de la Ràdio.

Locutor radiofònic amb llarga trajectòria a diversos mitjans, com ara Ràdio Popular i Ràdio Reus Cadena SER. Especialitzat en programes infantils, sardanistes i castellers. Pioner de les retransmissions castelleres, la seva manera de narrar les construccions ha fet escola. Inoblidable, per exemple, la seva descripció del primer 3 de 9 carregat dels Xiquets de Reus al Mercadal l’estiu de 1996. Ciurana ha continuat col·laborant, de manera periòdica, amb nombrosos mitjans com ara Canal Reus TV.

Oïdà. Premi Jordi Sugranyes al moment musical de l’any.

L’organització dels Premis Amenós ha decidit crear enguany el Premi Jordi Sugranyes, que porta el nom del periodista i crític musical que s’ha convertit en imprescindible en qualsevol concert de música catalana que es realitzi. El mateix Sugranyes ha estat l’encarregat de triar el “Moment Musical de l’Any”: el concert de retrobament del grup Oidà.

Jordi Romero. Dissenyador.

Fent societat creativa i empresarial amb el seu germà Albert, és un dels dissenyadors de referència del país havent creat multitud de logotips que formen part de l’imaginari cultural, empresarial i social de Catalunya. A més a més de la seva impecable trajectòria, el premi també vol reconèixer la generositat del Jordi Romero a l’hora de regalar-nos cada dia, al seu mur de Facebook, una imatge gràfica que serveix per il·lustrar alguna de les notícies de la jornada. Imatges que sovint són autentiques editorials al Món de Reus.

Pep Aguadé. Fotògraf i Botiguer.

Personatge molt popular al Món de Reus després de la seva impecable trajectòria a Flors Anita, a la porxada del Mercadal, que va finalitzar ara fa un any amb el tancament de l’establiment. Paral·lelament Aguadé ha excel·lit, també, en la fotografia, convertint-se durant els últims anys en un dels grans especialistes d’aquesta modalitat artística amb gran pronunciament al Món de Reus.

Teresa Aguadé. Directora de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura. 

Persona cabdal per entre l’evolució i la dimensió de la dansa al món de Reus, que ha participat en nombroses iniciatives convertint la dansa en un referent de les arts escèniques que es practiquen a la ciutat. Aguadé també ha tingut una visió global generant nombroses activitats al voltant de l’Assocaició de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona, una iniciativa de la que ha estat també impulsora.

Josep Maria Martí Martí. Periodista.

Un dels noms principals del periodisme local. Bressolat professionalment a Ràdio Reus-Cadena SER, ha estat un dels responsables de l’anomenada escola de ràdio en la que es va convertir l’emissora degana a l’hora de generar nous professionals del mitjà. Amb una vastíssima carrera desenvolupada en càrrecs directius del grup PRISA és, des de fa anys, president del Jurat dels Premis Ondas.

Tomàs Barberà. Botiguer i empresari.

Un dels referents del comerç local per l’ancestral trajectòria del seu establiment de la plaça Mercadal i, també, per la capacitat que sempre ha demostrat de sumar-se de manera entusiasta i generosa a qualsevol iniciativa de ciutat. Un imprescindible del Món de Reus.

Montserrat Bastida. Botiguera.

Propietària de Calçats Bastida, l’establiment del carrer de la Galera que va tancar portes fa pocs mesos després d’anys i panys d’activitat ininterrompuda. Un dels referents de l’imaginari comercial local que sempre s’ha caracteritzat per l’atenció, el servei i la dedicació al client.

Jordi Bororat. Col·leccionista d’autògrafs.

Un dels integrants més actius de Bravium Teatre rep l’Amenós per una de les seves més insòlites aficions: la col·lecció d’autògrafs. Precisament durant els últims mesos el vestíbul del teatre ha acollit una exposició on s’han pogut veure algunes de les peces més preuades del cèlebre caçador de signatures.

Documental Les 7 vides d’Eduard Toda. 

Premi al magnífic documental elaborat per Ramon Masip, Manuel Vinuesa i Toni Orensanz, que s’ha convertit en una de les sensacions d’aquests últims mesos al panorama audiovisual català. Una peça d’orfebreria que serveix per entendre la dimensió humana i professional del diplomàtic i egiptòleg reusenc, Eduard Toda. El premi també vol reconèixer la trajectòria de la productora MAB’S, de Ramon Masip, després de tants anys d’activitat a la ciutat.

Meritxell Perpiñà. Fotògrafa. Impulsora del Blog Som Així.

Un dels blogs més impactants i sorprenents del Món de Reus, que té la capacitat de descobrir-nos “la bellesa de la dona real” fugint d’estereotips i modes passatgeres. “Acceptar-nos tal com som en aquest món on el bombardeig d’imatges és constant no és fàcil, i és per aquest motiu, que només tinc paraules d’agraïment per totes les dones que s’han posat davant la càmera de forma voluntària i s’han mostrat tal com són, sense prejudicis, sense pors, valentes.” escriu la Meritxell en la presentació del seu blog.

Lins Griñó. Fotògrafa.

Fotògrafa reusenca que s’ha convertit en una de les mirades més inspirades per retratar la realitat de la seva Ciutat, amb especial atenció a l’activitat castellera, on ha excel·lit com una de les grans retratistes del gènere.

Francesc Cerro. Dramaturg i director teatral.  

El premi vol reconèixer la trajectòria del dramaturg i director teatral  i, de manera ben especial, el cicle GRANS MESTRES al Fortuny del que n’és l’ànima mater i que ha serveix per viure i gaudir de primeres figures de l’escena teatral.

Alfredo González. Fotògraf.

Un dels fotoperiodistes del Diari de Tarragona que s’ha convertit en un referent per la seva professionalitat i bonhomia, sent un personatge molt estimat pels seus companys de professió. El premi vol reconèixer la seva trajectòria i dedicació a captar, de la millor manera possible, El Món de Reus.

Daniel Villanueva. Productor i cineasta.

El Director de l’Escola de Cinema de Reus suma, amb l’Amenós, l’enèsim premi a la seva fulgurant trajectòria durant els últims mesos gràcies al seu curtmetratge  TIMECODE. El premi també vol reconèixer la tasca de l’Escola de Cinema de Reus que ha servit per posicionar la ciutat com un referent en la generació d’art cinematogràfic.

Pere Prats Sobrepere. Il·lustrador.

Dibuixant reusenc amb àmplia trajectòria vinculada a la il·lustració infantil i també a la premsa diària, amb especial dedicació al diari Avui. Al Món de Reus gaudim d’una de les seves obres més valorades, el nen de la Mowgli, símbol de l’escola del passeig de la Boca de la Mina que 50 anys després manté inalterable la seva vigència.

Joan Salvat. Jugador d’Hoquei.

El premi vol reconèixer la bona trajectòria del Reus Deportiu d’Hoquei en una temporada plena d’èxits. I vol personificar aquesta excel·lent dinàmica en un dels jugadors de casa, el Joan Salvat, amb la seva heroica participació a la fase final de la copa del Rei i, molt especialment, el seu gol de penal que va servir per classificar al seu equip per la final four de la copa d’Europa.

Esperanza Torrijos González. Presidenta de l’AV Barri Immaculada. Secretària de la FAVR. 

Un dels referents del moviment veïnal a la ciutat, vinculada a la realitat de la Federació d’Associacions de Veïns i amb llarga trajectòria a la Immaculada on s’ha convertit en una peça clau en la reivindicació de les necessitats del seu barri i, per extensió, de la ciutat.

El Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC) i l’Estol del Basilisc

Premi per dues de les entitats cabdals per  entendre l’actual dimensió de la Festa Major, com ho demostra la iniciativa que totes dues han cristal·litzat, de manera paral·lela, durant els últims mesos, amb la construcció, respectivament, de l’àliga petita i el basilisc petit.

Escola Prat de la Riba i Escola Pompeu Fabra

Els lectors del Món de Reus han volgut destacar la bona feina de dues escoles publiques de la ciutat. Dues escoles històriques, que acrediten una llarga trajectòria en la formació dels seus alumnes per convertir-los en ciutadans lliures, compromesos i responsables.

Ambdós centres han estat noticia durant aquests últims mesos per la iniciativa que han endegat per posar en valor els seus respectius centres educatius. Unes campanyes que s’han fet coincidint amb el període de preinscripció, amb el propòsit de posar en valor un model educatiu, una trajectòria històrica i una manera de entendre l’ensenyament que mereix totes les nostres atencions.

Una moguda on la comunitat educativa ha actuant de manera conjunta, de mostrant que quan pares i mares, mestres i alumnes van a una, és una suma que multiplica.

Per tot això, avui lliurem el Premi Amenós al que Més Enganxen del Món de Reus a les Escoles Prat de la Riba i Pompeu Fabra.

Enric Espasa. President del Amics del Cavall

Un reconeixement a un dels activistes més importants dels Amics del Cavall, una entitat compromesa de manera constant amb les accions festives i populars que es desenvolupen a la ciutat com poden ser els Tres Tombs o la cavalcada de Reis.

Ferran Estivill, Xavi Guix i l’Estudi Ovni

Estivill, Guix i els integrants de l’estudi de disseny Ovni són els responsables de la magnífica campanya publicitària d’aquesta temporada, vinculada al club de futbol Reus Deportiu, amb els anuncis dels partits inspirats en portades discogràfiques. Una campanya que ha rebut elogis arreu per la seva originalitat.

Jordi Garcia. Locutor esportiu.

Històric locutor esportiu, que des de fa més de deu anys acompanya al club de futbol Reus Deportiu en les retransmissions que ha efectuat a Punt 6 Ràdio i a La Nova Ràdio, convertint-se en una de les veus que més i millor ha transmès les emocions del club roig-i-negre a la parròquia reusenca.

CTT Els Ganxets

Club de Tennis Taula que està assolint un important reconeixement esportiu en el seu àmbit i que va més enllà del de l’esport generant iniciatives de caire social que serveixen per afavorir el desenvolupament integral dels seus esportistes.

Jordi Cervera. Voluntari i activista.

Voluntari de l’ONG PROACTIVA OPEN ARMS que treballa de manera incansable per ajudar als refugiats i procurar pel seu benestar. La seva trajectòria personal i la tasca de l’ONG ha impactat al Món de Reus, generant diverses iniciatives de suport en benefici de la causa.

Banda Simfònica de Reus

Formació musical de la ciutat de Reus que ha excel·lit, durant els últims anys, perla seva excel·lent trajectòria en la formació musical dels seus integrants i en la generació d’una activitat musical que ha merescut diversos premis i, el que és més important, l’entusiasta resposta dels espectadors.

Cori Vallvé Ollé. Fornera

Fornera reusenca, esposa del Xavier Pàmies Sistaré, i persona clau per entendre la dimensió ciutadana i empresarial del Panarra Volador. La seva candidatura als Amenós ha estat avalada per un gruix important de seguidors el que demostra com d’important és la seva aportació al Món de Reus.

ALBERT GALCERÀ. Musical

L’actual director de l’Orfeó Reusenc és un dels músics més inquiets, dinàmics i prolífics del Món de Reus, on s’ha convertit en un dels referents obligats per entendre la dimensió musical de la ciutat gràcies a intèrprets com ell.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s