NaturDans de Pep Aguadé

De les nissagues de soca antiga que ajuden a construir el millor Món (de Reus) possible, cal destacar als Aguadé Tarès. Tinc la sort de conèixer  a dos dels germans d’aquesta encantadora família nombrosa. D’una banda, la Teresa, grandiosa directora de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura, formadora de tantes i tantes generacions  de ballarines i ballarins amb DO Reus. Segurament a la ciutat hi ha tanta elegància, entre els passejadors de carrers i places, gràcies a la Teresa i a la seva cohort de mestres excelses, diligents i eficaces a l’hora d’alliçonar la seva corrua d’aplicadíssims alumnes.

I, de l’altra,  també conec al seu germà gran, el Pep Aguadé, històric gestor de Flors Anita, l’establiment que abellia el costat oest de la porxada del Mercadal amb variades creacions florals que mereixien l’admiració de la seva selecta clientela. El Pep està casat amb l’encantadora Angelina, responsable de la fleca familiar del carrer Aulèstia Pijoan. Quants records tenim els veïns del Passeig i dels Horts de Simó d’aquest estimable comerç que tant ha ajudat a cohesionar al Barri i als seus veïns.

Però centrem-nos en el Pep Aguadé. Més enllà de la seva pública dedicació al món de la floristeria, ha excel·lit en una altra disciplina artística, la fotografia. És un dels deixebles avantatjats de la històrica Agrupació Fotogràfica del tòtem Ribas Prous. Fou aquí on va assolir els primers coneixements que li van servir per iniciar, fruit d’un volgut autodidactisme, una carrera meteòrica, per acabar captant amb la càmera fotogràfica detalls que s’escapen a l’ull humà.

El Pep presenta aquests dies, a la sala Fortuny del Centre de Lectura, possiblement l’espai artístic més prestigiat i popular del Món de Reus (amb permís de les excel·lents galeries privades locals), la seva última creació, NATURDANS. En ella uneix les inspiracions més íntimes que han guiat la seva observació fotogràfica com són la dansa i la natura. I ho fa regalant-nos unes imatges precioses, magníficament disposades a l’espai, i ajudant-se de projeccions audiovisuals per acabar d’arrodonir l’oferta artística amb la col·laboració d’un duet meravelles de la imatge i el grafisme com són el Ramon Masip de Mab’s i el Jom Pàmies. La cirereta és musical, amb una banda sonora on Pachelbel retrona per tota la sala per ajudar a la contemplació serena de les fotografies.

Aguadé és aquests dies al Centre oferint-se, generós i desprès, al curiós visitant per explicar com s’ho fa per captar imatges de la fauna autòctona sense alterar el seu hàbitat natural. Jo mateix vaig tenir la sort de gaudir de les seves explicacions. I escoltant-lo comproves que cap imatge, per molt fàcil que pugui semblar prémer el botó de la càmera, ha estat senzilla. Darrere de cada captura hi ha hores d’observació, d’espera, d’esguard. Fruit d’una professionalitat evident, d’una expertesa absoluta. Però, molt especialment, d’una estimació profunda i d’un respecte evident cap a la natura i els seus protagonismes. Una contemplació que fa d’amagat, protegint-se en tendes de camuflatge, com quan darrere l’aparador de Flors Anita, creant centres i corones magnífiques, gaudia de l’altra fauna que ha ocupat la seva vida, la local.

Només em resta recomanar, de manera ardida, aquesta exposició que es pot visitar fins el 8 de desembre, lamentant, això sí, només una cosa: a la gran Teresa Aguadé no la veurem ballar a la sala Fortuny com sí van poder contemplar aquells que van tenir la sort de ser a la inauguració de divendres passat. Sorprenent a tothom, i al Pep primer, la Teresa va regalar als assistents una emocionada interpretació d’una de les cançons de Lluís Llach que més agrada al seu germà. Tot plegat l’enèsima demostració que els Aguadé són, senzillament, imprescindibles al Món de Reus. Que per molts anys puguem gaudir plegats de la seva dansa i de les seves fotografies.

Anuncis

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s