L’Àngels de la Mowgli

Amb l’Àngels a la consulta del 9 de novembre de 2014

Sempre que circulo pel passeig de la Boca de la Mina, fent cames o pedalant, m’aturo uns segons davant de l’escola Mowgli. És un exercici gairebé terapeútic que em serveix per recordar una de les etapes més felices de la meva vida. Vaig tenir la immensa fortuna de ser el president de la seva AMPA coincidint amb l’escolarització dels Baiges petits. Hi vam fer cap perquè la meva dona també n’havia estat alumna i, per tant, exercia de prescriptora entusiasta. Aquella experiència va ser altament enriquidora perquè em va servir per descobrir, des de dins, la immensa fascinació que aquella escola exercia sobre els qui havien tingut l’oportunitat de formar-ne part. Com si el somriure permanent de la seva icona gràfica -l’excepcional dibuix del Pere Prats que reprodueix el popularíssim nen de la Mowgli- es reproduís sistemàticament per tots els racons del centre. Per corroborar aquesta evidència només cal revisar el documental El nens de la jungla que el realitzador Santi Suárez-Baldrís, exalumne de l’escola, va crear el 2016 coincidint amb el cinquantè aniversari de la Mowgli i que fou guardonat al festival Memorimage. La cinta és una autèntica declaració d’amor d’un alumne agraït a una manera de fer i d’entendre l’ensenyament en aquell trànsit dels temps estranys del Reus de la transició.

Però parlar de la Mowgli vol dir, necessàriament, parlar de l’Àngels Ollé, persona cabdal per entendre el seu desenvolupament. Conèixer-la va ser una experiència excepcional. I fer-ho a través del seu fill, l’advocat Ramon Marcer, amb qui vam compartir l’aventura de l’AMPA, ho va fer més fàcil i, a l’hora, fascinant. I a partir d’aquí és on neix la meva admiració permanent per la figura de l’Àngels, pel seu exemple i -molt especialment- per la seva tenacitat. Una manera de fer i d’actuar que sempre ha merescut el meu elogi incondicional. Perquè més enllà del que ens va demostrar en l’àmbit de l’ensenyament, on els seus mèrits són sobradament coneguts i reconeguts, hi ha el seu compromís permanent, que va portar fins a l’extrem en plena maduresa vital, erigint-se en una de les veus de referència, sempre mesurada i reflexiva, del moment que viu el país, ja sigui al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, a l’Assemblea Nacional Catalana o amb les Ávies i els Avis de Reus que es manifesten diàriament al Mercadal. La foto que encapçala aquest article és una viva demostració d’aquest esperit: a la consulta del 9 de novembre de 2014 l’Àngels em va portar l’urna a la meva mesa electoral de l’Institut Salvador Vilaseca. La rialla que ens regalem ho diu tot. Una vivència inoblidable.

Amb l’Àngels se’n van un referent del Món de Reus. Però la seva absència cal mitigar-la posant en valor, més que mai, el seu exemple. Com el que ens va deixar en la inoblidable conferència, pronunciada a l’Arxiu Municipal el 7 de febrer de 2012, i de la que en podeu recuperar la crònica en aquest enllaç. Ollé ens va recordar la realitat d’aquella ciutat que va conèixer a l’arribar a Reus en ple franquisme i el que va suposar la irrupció de la Mowgli, que va trencar motlles revertint consciències. I aquell mateix dia llençava un missatge als mestres que avui adquireix una transcendència majúscula: “Ara us toca a vosaltres treballar per fer encara millor l’escola. I no s’hi val defallir. La vida no ha estat mai fàcil per ningú. Diferent sí, perquè les èpoques ho són de diferents. Però fàcil mai.“  Queda dit.

Gràcies Àngels per tot. I malgrat que avui el nostre nen, el que va dibuixar el Pere Prats Sobrepere, ha deixat anar alguna llàgrima, segur que ben aviat recuperarà el seu somriure, el que li vas encomanar des del primer dia amb tanta il·lusió per un projecte fet realitat, el de la Mowgli, el de la nostra Mowgli.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s