No surrender, Bartolo

El Bartolo lliurant, a la darrera edició dels Premis Amenós als que més Enganxen, el guardó al seu estimat Joan Pere Ferran.

Escric aquestes línies sota l’impacte de la notícia que ha transcendit fa poques hores. A mitja tarda he rebut missatges i trucades per confirmar si era cert que el Bartolomé Pluma, el nostre Bartolo del Món de Reus, havia mort. Ha estat el Jordi Salvadó, en un àudio corprenedor on citava a l’estimadíssima Isabel Moreno, el primer que m’ho ha fet saber. I a partir d’aquí ja ha estat una successió infinita de testimonis que, en tots els casos, tenien un fet coincident: la immensa tristor per la pèrdua d’un ésser excepcional.

De vegades han de venir de fora per fer-nos veure que el nostre Món, el de Reus, és meravellós. El Bartolo era andalús,  de Calañas. Però al final va exercir de ganxet convençut. Ell, millor que ningú, va fer-nos veure que l’autèntic actiu de la ciutat és la seva gent. Implicat en mil i una batalles, va ser capaç de demostrar que, malgrat la seva mala salut de ferro, era el primer en comprometre’s per aconseguir fer, de la seva ciutat i del seu país, un entorn vital i agraït.

Vaig seguir atentament els darrers escrits al seu bloc La lucha de Bartolo, que havia convertit en l’aparador indissimulat dels seus sentiments davant els embats de la malaltia. L’últim escrit és del passat 20 de desembre. I l’acompanyava d’una fotografia, signada per ell mateix, on es poden veure uns pastissos on es llegeix No Surrender (No et rendeixis). Una autèntica declaració de principis del seu estimat Bruce Springsteen al que va imitar, en una interpretació inoblidable, en una d’aquelles memorables vetllades nadalenques de la Federació d‘Associacions de Veïns. Podeu veure la foto al final d’aquest article.

Pel Bartolo, fotògraf oficial dels Premis Amenós a qui sempre tindrem present de manera afectuosa, el meu agraïment infinit per haver fet, amb la seva entusiasta dedicació, un Món -el de Reus- molt millor. Això sí, amb música del Boss, naturalment.

Del Fot-li que és de Reus

Bartolomé Pluma Marianas. Ganxet Phot-li

Que Reus enganxa és una evidència que pot corroborar, a partir de la seva pròpia experiència, el Bartolomé Pluma Marianas, el bulliciós i omnipresent president de l’associació de veïns de la Urbanització Blancafort. Nascut a Calañas, un petit poble de poc més de 4.000 habitants de la província de Huelva, va travessar la península per convertir Reus, a mil quilòmetres de distància, en la seva segona pàtria. I l’empresa ha estat exitosa, atenent els mèrits acreditats i la concessió, el 2014, d’un Premi Amenós per l’entusiasta vinculació ciutadana que ha demostrat, convertint-se en un Ganxet més.

Però la seva intensa trajectòria vital està marcada per la malaltia hepàtica que ha condicionat bona part de la seva vida i que va descriure, de manera sincera i emotiva, al seu blog La Lucha de Bartolo. Una història de superació i resistència on es va fer acompanyar dels qui més l’estimen i, també, d’una banda sonora, la de Bruce Springsteen, el seu cantant de capçalera a qui va imitar en una actuació memorable a l’escenari del Bartrina en la gala benèfica de la FAVR de l’any 2015.

Afortunadament la malaltia avui forma part del record i el Bartolo abraça la vida a cada instant com ens ho demostra amb les seves magnífiques fotografies -la seva altra gran passió- a les xarxes socials. Imatges que ens descobreixen la seva faceta més reivindicativa, com integrant de Súmate, manifestant-se, d’un groc immaculat, amb els Avis i les Àvies per la Llibertat al Mercadal, o la més relaxada, en la seva condició de bon vivant fent-nos dentetes amb elaboradíssims guisats. Resumint, i parafrasejant al filòsof Pujols citat per Dalí, sense ser de Reus, Pluma ho sembla. I la seva activitat ciutadana és per treure’s el barret. Un barret calañés, naturalment.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s