El salt a la política dels Forners de Reus

El candidat panarra i el seu somriure Profident, anunciant la candidatura dels Forners per Reus

Aquest dies estic revisant minuciosament el motor del meu bloc per posar-lo a punt amb un objectiu ben definit: poder seguir i resseguir, de manera fidel, els cent dies que tornaran a canviar el Món de Reus. Estic inspeccionant totes i cadascuna de les peces per garantir la fiabilitat de l’impulsor tan bon punt comenci la cursa electoral més apassionant d’aquests darrers anys. Però les notícies se succeeixen a velocitat de vertigen. I això provoca que m’agafin amb el cotxe encara a boxes. És el cas de l’anunci que ahir mateix feia a Canal Reus el Ramon de la Fuente, flamant president del Gremi de Forners: els panarres del Món de Reus volen concórrer a les municipals de maig amb candidatura pròpia. En diran FORNERS PER REUS.

De la Fuente va aprofitar el caliu dels estudis de la tele local per esbombar l’exclusiva. Se’l veia còmode parlant amb el Jordi Cartañá, el montblanquí que cada dia mata el drac de la informació reusenca a la ràdio i a la televisió. No va estalviar rialles per explicar el seu projecte electoral. En això ja sembla un polític de debò. Somriure generós i promeses a tort i a dret. Però també alguna càrrega de profunditat per torpedinar l’statu quo dels partits tradicionals.

El president del Gremi va justificar la seva decisió per la indiferència que, segons ell, demostren els governants vers les seves reivindicacions. I a dues de molt concretes. D’una banda, l’encariment constant del preu de l’energia. “És impossible treballar amb preus competitius amb l’electricitat pels núvols. Ens estem plantejant recuperar, fins i tot, els forns de llenya” apuntava un enfurismat De la Fuente. De l’altra, la venda indiscriminada de baguetes a les gasolineres i a d’altres establiments d’alimentació, que segons el manaia forner, “dona molt mala imatge del producte. Ja n’hi ha prou d’aquestes barres de pa que semblen un xiclet mal fotut. És una vergonya intolerable. I l’Ajuntament hauria de prohibir d’una vegada la venda d’aquesta porqueria. I la guàrdia urbana precintar d’immediat els locals on despatxen aquesta bazòfia”. El futur candidata tenia els ulls injectats de sang al descriure tanta ignomínia. Es pot dir més fort, però no més clar.

El Cartañá, conegut amb el sobrenom de The Artist de les ones per la vessant artística amb la que impregna totes les seves intervencions, va voler aprofundir en algunes de les mesures que pretenen desenvolupar si finalment accedeixen a l’Ajuntament. “Ho tenim tot preparat. No hem deixat res a l’atzar. En aquest sentit, som els putus amos” apuntava De la Fuente, donant el nom del número dos de la candidatura, el seu inseparable Xavier Pàmies Sistaré, del qual va dir que és una autèntica assegurança de vida per garantir l’èxit de la candidatura. Ho fa justificar afirmant que el panarra volador “Allà on va, triomfa”. Vaja, com l’eslògan de la cervesera santificada. De fet, parlant d’eslògans, també en va utilitzar un altre per referir-se al seu company de viatge polític. “Recorda vostè l’anunci de la Casera?” li va preguntar a un atònit Cartañá que confessava que ell de gasosa només gasta la mítica Miracle de la vila Ducal. “Allò de si no hay Casera ¡nos vamos!” va reiterar el president forner. “Doncs miri, nosaltres sense el Sistaré, ¡nos vamos! Per això ja li puc assegurar que serà el nostre vicealcalde quan guanyem les eleccions”. Queda clar que als forners, a optimistes, no els guanya ningú.

Però tornant al tema de les propostes, De la Fuente en va detallar algunes de curioses. És el cas de la vinculada a la seva reeixida faceta de creador de celebrades figures de xocolata del bestiari local que abelleixen les seves saboroses mones de pasqua. “De manera periòdica, a les principals places de la ciutat, construirem escultures efímeres de xocolata per a gaudi de la ciutadania”. I en aquest sentit apuntava un primer esbós que s’ubicarà a la plaça del teatre, la del rei Juantxi, l’Ariel Santamaría, vestit d’Elvis. “I què en faran de tanta xocolata al mig de la via pública?” va preguntar encuriosit el Cartañá. “Ho tenim tot previst!” va apuntar el Ramon de la Fuente, afirmant que dies després de la instal·lació, la trencarien en mil bocins per repartir tota la xocolata entre la ciutadania. “Amb dels impostos que fa pagar l’Ajuntament , el mínim que podem fer és endolcir l’existència del sofert contribuent, no li sembla?” va rematar el candidat panarra.

Quan l’entrevista ja llanguia, i no pas per l’innegable i creixent interès de l’exclusiva, sinó per l’irremeiable avançament de les busques del rellotge, De la Fuente va apuntar una altra mesura estrella de la seva candidatura. “Oi que s’acostuma a dir que la canalla, al néixer, arriben amb un pa sota el braç?” va apuntar davant la sorpresa de l’entrevistador. “Doncs el que farem, si guanyem les eleccions, és obsequiar amb una barra de vuit quilos de pa de Pagès feta amb farina de Mestral a totes les criatures que vinguin al món a l’Hospital de Sant Joan”. Fot-li que és de Reus.

I així es va acabar l’entrevista. Cartañá, gentilment, li va desitjar sort mentre De la Fuente tornava a regalar un somriure Profident a l’audiència descobrint l’impactant eslògan que coronarà la publicitat de la candidatura: AL PA, PA. I AL VI, VI. Una ocurrència que el Cartañà va rematar dient: “les coses clares, i la xocolata espessa”, provocant les riallades del futur alcalde panarra del Món de Reus. Així sigui.

El panarra volador, i el seu inseparable capgròs, amb la barra de vuit quilos de farina Mestral amb la que obsequiaran a tota la canalla que arribi al Món (de Reus) a l’hospital de Sant Joan.

Advertisement

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s