En la mort d’un Mestre

Aquest dimarts al migdia he rebut un missatge de whatsapp del consultor Xavi Plana, persona compromesa i sensible amb la ciutat i la seva gent, per comunicar-me una tristíssima notícia, la desaparició de l’Albert Masdeu Tarés, fundador d’una de les escoles de referència del Món de Reus com és la Puigcerver.

Al senyor Masdeu (tinc el costum de tractar de vostè als docents d’una certa edat) vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar-lo, en diverses ocasions, a Ràdio Reus i a Canal Reus. I sempre em va seduir la passió amb què parlava de l’ofici i de la vocació que ha impregnat la seva trajectòria vital. Un Mestre (escrit així, en majúscules) de cap a peus que va decidir anar més enllà de la seva prou destacable activitat docent, per liderar, en plena dictadura, un projecte educatiu que ha estat un model en el món de l’ensenyament a la nostra ciutat.

Més enllà del vincle afectiu que mantinc amb la Puigcerver pel fet de ser l’escola de la meva neboda Arlet, una ganxeta pinxa i eixerida com no n’hi ha cap més, l’escola sempre m’ha seduït per la seva innegable aposta per la innovació, amb una visió progressista i avançada al seu temps. En més d’una ocasió m’he referit, de manera elogiosa, a l’ideari del centre que és una autèntica declaració de principis que impregna la manera de fer i de ser de la seva comunitat educativa. Escola catalana, activa, inclusiva, plurilingüe, innovadora, connectada, sostenible, humana i laica. I fins i tot comarcal “perquè entén que l’àmbit demogràfic i de convivència més genuí de la nostra nació és la comarca.” Recordo que en les converses amb el senyor Masdeu, a micròfon tancat, evocava sovint la seva condició de vinyolenc i els vincles amb el poble veí dels meus ancestres, Riudoms. Dos municipis que per proximitat geogràfica sempre han generat vincles molt estrets. Una realitat comarcal sempre enriquidora i agraïda.

Des del Món de Reus a l’Escola Puigcerver li vam lliurar un Premi Amenós als que més enganxen l’any 2014 per haver obtingut un reconeixement en la vuitena edició del guardó Conviure a Catalunya amb el programa titulat “40 anys d’educació per la democràcia”. Però aquesta fou l’excusa ideal per poder reconèixer la trajectòria d’un centre modèlic, que prestigia el ric panorama educatiu de la ciutat. I la direcció va voler que el premi el recollís el senyor Masdeu. L’encarregat de lliurar-lo va ser l’aleshores regidor Marc Arza, que encara avui actua de pare convençut dels valors formatius de la Puigcerver on estudia la seva inquieta descendència.

Els motets de condol que l’escola ha fet circular a les xarxes comunicant la trista notícia, destaquen la seva entrega a la docència, amb una visió sempre progressista i innovadora dins el món de l’ensenyament i la pedagogia. Amb el compromís, d’avui i sempre, de mantenir intacte el seu llegat. Un comiat exemplar que m’ha fet recordar un magnífic article del periodista Francesc Escribano dedicat a la figura del mestre, i que manllevo perquè el redactat s’ajusta fil pel randa a l’homenatge que, sincerament, crec que cal retre avui al senyor Masdeu amb la voluntat, com diuen des de la Puigcerver, de perpetuar el seu llegat: “Mantenir la seva memòria és un acte de justícia i un reconeixement a la vocació de mestre. Una vocació imprescindible i necessària en temps difícils. I si no, que els ho expliquin a tots aquells que actualment s’hi dediquen.”

Gràcies, senyor Masdeu, per tanta i tan bona feina des de “la seva” Puigcerver en favor de l’ensenyament del Món de Reus.

Lliurament del Premi Amenós a l’Escola Puigcerver durant la gala de 2014 al Bravium Teatre

Advertisement

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s