Les llàgrimes de Sant Antoni

El Delfí Dols portant a Sant Antoni als Tres Tombs de Reus del 2012. Foto del Màrius Domingo extreta del seu blog “Ca la Gallineta”

Diria que els sants no ploren. Jo no n’he vist mai cap llagrimejar. També seria difícil. Tots els que conec, de sants, són de pedra picada i de pasta de cartró fusta. I em sembla que els artesans de la imatgeria religiosa encara no han creat l’escultura amb sentiments a flor de pell capaç de plorar per impressionar, en plena pregària, al devot fidel.

Però, ves per on, juraria que aquesta setmana Sant Antoni -el Sant Antoni dels rucs, com li dèiem a casa- ha plorat. I amb raó. A principis de setmana moria a Reus el simpatiquíssim Delfí Dols, l’home que s’ha fet farts de transportar-lo amb el seu carro als Tres Tombs de la nostra ciutat. Mai Sant Antoni ha fet tan de goig! Amb el Delfí portant les regnes d’aquell vehicle florejat, sempre rialler, sempre content, contagiant la seva alegria a tots els que l’envoltaven.

Jo als Dolsos (com els anomenàvem popularment a casa) els coneixia de tota la vida, perquè érem veïns de l’estudi del meu pare, al carrer O’Donnell, a tocar del passeig de Prim. Quina grescada que feia sempre el Delfí! Quin personatge més extraordinari! Molt bona gent, ell, la seva dona i els seus fills.

Ho he sabut tard que ha marxat. No ha estat fins aquesta passada nit que, tafanejant a facebook ,he trobat una publicació del seu nebot, el Josep Ramon Piñol Dols, amb una foto dels Tres tombs d’enguany on ja no hi va ser perquè estava malalt. La imatge ha acabat sent premonitòria, perquè és veia el carro sol, sense ningú, i amb Sant Antoni com si esperés l’arribada del seu inseparable conductor.

És ben cert que gent com el Delfí no hi seran mai a la galeria de fills il·lustres de la ciutat. Però figurarà en un lloc molt més important: en el cor de la gent que va tenir la sort de conèixer-lo.

Fins sempre Delfí. I records a Sant Pere. Quina sort que tindrà el nostre patró. Segur que a partir d’ara el passejaràs a ell, un pam bé, de núvol en núvol amb el carro dels àngels.

Quant a Josep Baiges

Periodista
Aquesta entrada ha esta publicada en El Món de Reus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari